Lepota je danas postala imperativ. Iako su se standardi i ideali lepote kroz vreme menjali i iako je tačna stara izreka koja kaže da je lepota u očima posmatrača, svi se slažemo u jednom – zdrava i negovana osoba je lepa osoba.

Zašto kažemo da lepota dolazi iznutra? Zato što nije dovoljno da se ulepšavamo spolja, ako to naš organizam ne može da potkrepi. Nije dovoljno staviti šminku na lice, ako koža nije blistava, sveža, negovana. Nije dovoljno napraviti frizuru ako kosa nije jaka, sjajna i nahranjena. Nije dovoljno lepo se obući, ako ste gojazni ili neuhranjeni. Nije dovoljno nalakirati i manikirati nokte, ako su slabi, oštećeni i listaju se.

Hrana može istovremeno da bude i otrov i lek. Sve što unesemo u organizam utiče na naše zdravlje, na ovaj ili onaj način. Pažljivim izborom namirnica možemo u velikoj meri doprineti poboljšanju svog zdravlja, ali i lepoti.

Vitamin C i E deluju kao antioksidansi, smanjuju oštećenja ćelija koja nastaju delovanjem slobodnih radikala. Slobodni radikali su odgovorni za oštećenje kolagena i elsatina koji koži daju punoću i elastičnost. Vitamin C igra ključnu ulogu u procesu protiv starenja kože, smanjujući bore i umoran izgled kože.

Namirnice koje su bogate ovim vitaminima su sledeće: Citrusno voće, brokoli, baburasta paprika, karfiol i zeljasto bilje su bogati vitaminom C, dok se E vitamin se nalazi u biljnim uljima, orahu, semenju, maslinama, spanaću i asparagosu.

Vitamin A je neophodan za vid, rast, razvoj kostiju, razmnožavanje, nastanak ćelija i tkiva, imunitet, za integritet sluznica i kože. Ovaj vitamin se primenjuje za poboljšanje vida, kod noćnog slepila, staračke makularne degeneracije, glaukoma, katarakte, za poboljšanje imunih funkcija. Koristi se i kod oboljenja kože, akni, ekcema, psorijaze, rana, opekotina i drugih kožnih problema. U kozmetičkoj industriji se koristi za smanjenje bora i kao zaštita od UV zračenja.

Namirnice koje su bogate ovim vitaminom su sledeće: džigerica, jaja, riblje ulje, punomasni mlečni proizvodimi. Organizam proizvodi vitamin A iz beta-karotena i drugih karotenoida. Većina tamno zelenog lisnatog povrća i žuto-narandžasto povrće i voće (šargarepa, bundeva, kajsija, breskva) sadrže beta-karotene. Karotenoidni pigmenti uključuju alfa, beta i gama-karotene i kriptoksantin, a prisutni su i u uljima, npr. bundevino ulje.

Vitamin A (retinol) se nanosi i kremama i dovodi do smanjenja bora i linija na koži. Nalazi se u svim tretmanima protiv starenja.

Vitamin B3 pomaže u funkcionisanju enzima u vašem telu i odličan je za kožu, jer se pokazalo da smanjuje crvenilo, povećava hidrataciju i povećava proizvodnju ceramida i masnih kiselina u vašoj koži. Osim toga, takođe je dokazano da pomaže u čiščenju kože od raznih nečistoća, a naročito akni.

Namirnice koje su bogate ovim vitaminom su: piletina, tunjevina i pečurke.

Biotin učestvuje u formiranju baze kože nokta i dlake. U slučaju njegovog nedostatka dolazi do upale kože (ljuspanje kože sa osećajem svraba) ili čak do gubitka dlake.

Namirnice koje su bogate biotinom su: zelena salata, badem i orah, banane, jaja, pirinač, cerealije.

Cink radi na popravci oštećenog kožnog tkiva, a takođe pomaže u smanjenju akni, uz dodatno ublažavanje upala i ožiljaka na koži. Cink takođe vrši stabilizaciju količine ulja koja se prirodno nalaze u našoj koži.

Namirnice koje su bogate cinkom su: plodovi mora, govedina, spanać i pasulj, krto meso i živinsko meso.

Selen ima značajno mesto u prevenciji karcinoma kože i pomaže zaštitu kože od oštećenja suncem. Izuzetno moćan antioksidant, naročito u kombinaciji sa vitaminom E.

Namirnice koje su bogate selenom su: pivski kvasac i klica pšenice, džigerica, puter, riba, morski plodovi, beli luk, proizvodi od celog zrna – integralni, suncokretovo seme, jaja…

Bakar pomaže razvoj elastina koji je od presudne važnosti za elastičnost kože.

Namirnice koje su bogate bakrom: žigerica, bubrezi, riba, školjke, žumance, banane, grožđice, koštunjavo voće, suvo voće, orasi, lišće krušaka i jabuka, povrće, ovas, soja, riža, detelina lucerka, integralne žitarice (zrna, klice, mekinje), pečurke, biber, koštano brašno, leguminoze, šećerni sirup od melase, čokolada.

Nabrojali smo neke od najznačajnih činilaca lepote koje možete uneti hranom. To, naravno, ne znači da druge namirnice nemaju takav uticaj. Redovnim unošenjem dovoljne količine tečnosti (pre svega vode), voća, povrća, vlakana, proteina, raznovrsnom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću dopirinećete i svom zdravlju i svojoj lepoti.

Naravno, ovo je lakše reći, nego sprovesti u delo. Za one koji ne stižu u dovoljnoj meri da unesu ove nutritijente hranom, na tržištu je dostupan veliki broj suplemenata koji sadrže optimalne količine ovih „vitamina za lepotu“. U našim apotekama možete pronaći one najbolje…