Oktobar se u svetu, kao i kod nas, označava kao mesec borbe protiv raka dojke. U okviru tog meseca, izvojen je najznačajniji dan, 24. oktobar, kao Međunarodni dan borbe protiv raka dojke.

Rak dojke je najzastupljeniji oblik karcinoma u ženskoj populaciji u svetu i jedan od najzastupljenijih oblika malignih oboljenja uopšte. Smatra se da 1 od 8 žena u toku svog životnog veka (80 godnina u proseku) u nekom trenutku oboli od raka dojke. Preko milion žena u svetu svake godine izgubi život od ove opake bolesti.

Kada je Srbija u pitanju, u poslednjih desetak godina u Srbiji se godišnje otkriva nešto preko 4000 novoobolelih žena.

Međutim, da li to tako mora biti? Šta možemo učiniti da malo smanjimo ove brojke?

Odgovor je – PREVENTIVA!

Danas se karcinom dojke može uspešno lečiti, naročito kada se otkrije u početnom stadijumu. Međutim, čak i kada je u odmakloj fazi, rak dojke može biti izlečiv. Redovna ginekološka kontrola jednom godišnje i samopregled dojki jednom mesčno je nešto što mora biti obavezno za svaku ženu do 40. godine, a od 40. godine, poželjno je raditi i mamografiju jednom godišnje. Naravno, ukloliko postoji pozitivna porodična anamneza (ukoliko neko u porodici boluje od raka dojke), mamografija se savetuje i pre navršenih 40 godina.

Nažalost, ova je bolest u našoj zemlji u stalnom porastu, dok u razvijenim zemljama taj broj smanjuje. U razvijenim zemljama zabeležen je pad smrtnosti od raka dojke prevashodno zbog otkrivanja oboljenja u ranom stadijumu bolesti, kao i usled bolje efikasnosti terapije koja se primenjuje u lečenju ovih žena.

Svaka žena može da oboli, pri čemu rizik raste sa godinama života. Iako se rak dojke može javiti i ranije, rizik počinje značajno da raste posle 40 godine života. Tačni uzroci i detaljni mehanizmi nastanka raka dojke još uvek nisu dovoljno poznati. Faktori koji smanjuju rizik od nastanka raka dojke su dojenje i veći broj trudnoća.

Samopregled dojki

Ako imate ciklus, samopregled dojki obavljajte 7 do 10 dana od dobijanja menstruacije, a ako nemate ciklus onda se izabere jedan datum u mesecu, pa se samopregled obavlja svakog meseca na taj datum.

Samopregled obuhvata posmatranje dojki pred ogledalom i pregled jagodicama prstiju u stojećem i ležećem položaju kao i prilikom  tuširanja.
  • Pregled pred ogledalom: Opustite ruke i stanite ispred ogledala i dobro pogledajte svaku dojku. Zatim podignite ruke iznad glave i pogledajte ponovo. Stavite ruke na bokove, stisnite prema unutra i stegnite grudne mišiće. Pogledajte sa strane i donji deo, zatim se nagnite unapred i pogledajte oblik, obratite pažnju na asimetrične promene na dojkama – ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Podignite polako ruke iznad glave i ponovo posmatrajte svoje dojke, tražeći gore navedene promene. Promenama položaja, tj.polaganim podizanjem ruku one postaju lakše uočljive.
  • Pregled u ležećem položaju: Lezite i postavite jastuk Ispod lopatice i istovremeno podignite ruku iznad glave. Drugom rukom opipavajte i tražite eventualne promene. Ponoviti pregled i na drugoj dojci.
  • Pregled pod tušem: Kada se tuširate ili kupate, nasapunajte ruke i uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju i opipajte sve delove dojke, pri čemu treba obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, ispupčenja i slično. Desnu ruku upotrebite za pregled leve dojke i obrnuto.

Obratite pažnju na:

  • Promene na koži dojke – crvenilo, naboranost, udubljenje.
  • Uvlačenje bradavice.
  • Iscedak iz bradavice.
  • Neuobučajeno zadebljanje ili čvorić u dojci.
  • Promena oblika ili veličine jedne dojke.
  • Vene koje su istaknutije nego obično.
  • Novi osećaj – naročito ako je samo u jednoj dojci.

Treba naglasiti da je kod određenog broja žena prisutna fiziološka asimetrija dojki. Prilikom samopregleda u cilju otkrivanja nefizioloških promena, treba pažnju obratiti, pre svega, na izrazite asimetrije koje izlaze iz normlanih granica.

Rak dojke je izlečiv! Ne dozvolite da Vas nemar porazi! Posećujte svog ginekolga jednom godišnje i redovno obavljajte samopregled!

Vaš Galen pharm!