MINT Apoteka
Korpa

OMNITUS SIRUP 4MG/5ML 200ML

OMNITUS SIRUP 4MG/5ML 200ML
OMNITUS SIRUP 4MG/5ML 200ML

Opis

Distribucija ovog leka preko interneta je strogo zabranjena i regulisana propisima zakona Republike Srbije, dok je prezentacija istog na internetu d..
349,80 RSD
  • Lager: Nema na lageru
  • Brend: HEMOFARM
  • Šifra proizvoda: 10452
  • MP cena:: 5
Pregleda: 19

Distribucija ovog leka preko interneta je strogo zabranjena i regulisana propisima zakona Republike Srbije, dok je prezentacija istog na internetu dozvoljena, isključivo u cilju informisanja opšte i stručne javnosti o njegovoj nameni i boljeg upoznavanja sa osnovnim karakteristikama samog leka.


PRAVILNIK O NAČINU OGLAŠAVANJA LEKA, ODNOSNO MEDICINSKOG SREDSTVA (''Sl. Gl. RS", br.79/2010) MOŽETE POGLEDATI 
OVDE.

Omnitus® 4 mg/5 mL, sirup
INN: butamirat 

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da koristite ovaj lek.
Ovaj lek se može nabaviti bez lekarskog recepta. Međutim, neophodno je da pažljivo koristite lek Omnitus, da biste sa njim postigli najbolje rezultate.
Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate. Ako imate dodatnih pitanja, obratite se farmaceutu.
Ukoliko se Vaši simptomi pogoršaju ili Vam ne bude bolje posle 5 – 7 dana morate se obratiti svom lekaru.
Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu, molimo Vas da o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta. 

U ovom uputstvu pročitaćete:
1. Šta je lek Omnitus i čemu je namenjen
2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Omnitus
3. Kako se upotrebljava lek Omnitus
4. Moguća neželjena dejstva
5. Kako čuvati lek Omnitus
6. Dodatne informacije 

1. ŠTA JE LEK OMNITUS I ČEMU JE NAMENJEN?
Omnitus je lek koji sprečava i smiruje suv, nadražajni kašalj. Dodatno, opušta grč mišića bronhija čime olakšava disanje.
Omnitus se primenjuje u lečenju napada suvog (neproduktivnog), nadražajnog kašlja različitog uzroka. 

2. ŠTA TREBA DA ZNATE PRE NEGO ŠTO UZMETE LEK OMNITUS
Lek Omnitus ne smete koristiti:

  • ako ste alergični na aktivnu supstancu ili na neku od pomoćnih supstanci u sastavu leka (videti odeljak "Šta sadrži lek Omnitus"),
  • ako imate produktivni kašalj (kašalj sa iskašljavanjem)
  • ako ste u prvom trimestru trudnoće

Kada uzimate lek Omnitus posebno vodite računa:
Ukoliko nakon 7 dana terapije nema poboljšanja stanja, odnosno dođe do pogoršanja kašlja, potrebno je da se konsultujete sa lekarom o nastavku terapije. Ukoliko je kašalj produktivan, tj. praćen iskašljavanjem guste sluzi i sekreta, ne preporučuje se primena, s obzirom na to da sprečavanje refleksa kašlja lekom Omnitus može dovesti do zastoja sekreta i sluzi u bronhijama, što povećava rizik za razvoj infekcije disajnih puteva i nastanak grča mišića bronhija (bronhospazam).
Istovremena primena leka Omnitus koji je antitusik, sa lekovima koji olakšavaju iskašljavanje i razgrađuju gusti sekret (ekspektoransi i mukolitici), takođe može da naškodi. Ne preporučuje se primena leka Omnitus sirup kod dece mlađe od 3 godine. 

Primena drugih lekova
Ne postoje specifične kliničke studije u kojima su ispitivane interakcije sa drugim lekovima, međutim, teoretski postoji interakcija sa lekovima koji imaju dejstvo na centralni nervni sistem, kao i interakcija sa alkoholom. Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate ili ste donedavno uzimali ili ako Vaše dete uzima ili je donedavno uzimalo neki drugi lek, uključujući i one koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta.

Uzimanje leka Omnitus sa hranom ili pićima
Hrana i bezalkoholna pića ne utiču na dejstvo leka Omnitus. Tokom uzimanja leka Omnitus, ne preporučuje se konzumiranje alkoholnih pića.

Primena leka Omnitus u periodu trudnoće i dojenja
Pre nego što počnete da uzimate neki lek, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom. Sprovedene studije na životinjama pokazale su da nema štetnog dejstva leka na plod. S obzirom na to da nisu sprovedene kontrolisane kliničke studije na trudnicama, primenu ovog leka kod trudnica treba izbegavati u prvom trimestru trudnoće, a i nadalje u toku trudnoće primena leka je opravdana samo ukoliko očekivana korist za trudnicu prevazilazi potencijalni rizik za plod. Nije poznato da li se lek Omnitus izlučuje u majčino mleko, te se upotreba leka ne preporučuje tokom dojenja.

Uticaj leka Omnitus na upravljanje motornim vozilom i rukovanje mašinama
Primena leka Omnitus može da izazove pospanost i tako utiče na psihofizičke sposobnosti prilikom upravljanja motornim vozilom i rukovanja mašinama.

Važne informacije o nekim sastojcima leka Omnitus
Lek Omnitus kao jednu od pomoćnih supstanci sadrži sorbitol tečni, nekristalizirajući (E420). U slučaju netolerancije na neke od šećera, obratite se Vašem lekaru pre upotrebe ovog leka. 

3. KAKO SE UPOTREBLJAVA LEK OMNITUS
Lek Omnitus je namenjen za oralnu primenu.
Uvek uzimajte lek tačno kako Vam je lekar preporučio. Ukoliko niste sigurni, posavetujte se sa vašim lekarom ili farmaceutom.
Maksimalna dužina trajanja terapije je 7 dana. Ukoliko se simptomi pogoršaju ili kašalj traje duže od 7 dana neophodna je konsultacija sa lekarom. Priložena kašika za doziranje je ukupne zapremine 5 mL.
Odrasli Preporučena dnevna doza je 72 mg , odnosno 3 puta po 2 velike kašike (30 mL).
Deca 
Uzrast:                                                       Dnevna doza:
Deca preko 12 godina                            48 mg, odnosno 4 x 3 kašike za doziranje (15mL)
Deca od 6 do 12 godina                         36 mg, odnosno 3 x 3 kašike za doziranje (15 mL)
Deca od 3 do 6 godina                           24 mg, odnosno 3 x 2 kašike za doziranje (10 mL)

Ako ste uzeli više leka Omnitus nego što je trebalo
Ukoliko mislite da ste uzeli veću dozu leka Omnitus nego što bi trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom! Simptomi akutnog predoziranja butamiratom su pospanost, mučnina, povraćanje, proliv, gubitak ravnoteže i sniženje krvnog pritiska. Ako ste zaboravili da uzmete lek Omnitus Nikada ne uzimajte duplu dozu da nadomestite to što ste preskočili da uzmete lek i nikada nemojte detetu davati duplu dozu da nadomestite to što ste preskočili da mu date lek! U slučaju da ste zaboravili da uzmete dozu leka, uzmite je što je pre moguće. Ukoliko je blizu vreme za uzimanje sledeće doze, nastavite sa terapijom kao i u prethodnom periodu.

Ako naglo prestanete da uzimate lek Omnitus
Nije primenljivo. Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu

4. MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA
Lek Omnitus, kao i drugi lekovi, može da ima neželjena dejstva, mada se ona ne moraju ispoljiti kod svih.
Povremena neželjena dejstva leka (mogu se javiti kod 1 - 10 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek): vrtoglavica, pospanost, mučnina i proliv. Ovi simptomi obično nestaju smanjenjem doze ili obustavom primene leka.
Retka neželjena dejstva leka (mogu se javiti kod 1 - 10 na 10 000 pacijenata koji uzimaju lek): osip i koprivnjača.
Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu, molimo Vas da o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta. 

5. KAKO ČUVATI LEK OMNITUS
Čuvati van domašaja i vidokruga dece!
Rok upotrebe: 5 godina.
Lek se ne sme koristiti nakon isteka roka upotrebe označenog na pakovanju.
Čuvanje: Čuvajte ovaj lek na temperaturi do 25°C, u originalnom pakovanju u cilju zaštite od svetlosti. Nakon prvog otvaranja lek čuvati na temperaturi do 25°C, u originalnom pakovanju, najduže 14 dana.
Neupotrebljeni lek se uništava u skladu sa važećim propisima.
Lekove ne treba bacati u kanalizaciju, niti kućni otpad. Pitajte svog farmaceuta kako da otklonite lekove koji Vam više nisu potrebni. Ove mere pomažu očuvanju životne sredine.

6. DODATNE INFORMACIJE
Šta sadrži lek Omnitus Omnitus, 4 mg/5 mL, sirup
Aktivne supstance su: Aktivna supstanca je butamirat (u obliku butamirat-citrata). 5 mL sirupa sadrži 4 mg butamirat-citrata.
Ostali sastojci su:
Sorbitol tečni nekristalizirajući (E420), glicerol, saharin-natrijum, benzojeva kiselina, vanilin, etarsko ulje anisa, etanol, natrijum-hidroksid, prečišćena voda.

Kako izgleda lek Omnitus i sadržaj pakovanja
Omnitus, 4 mg/5 mL, sirup
Omnitus sirup je bistar, bezbojan, viskozan rastvor, slatkog ukusa, mirisa na vanilu.
Staklena boca, smeđe boje, (tip III hidrolitičke otpornosti), zatvorena plastičnim sigurnosnim zatvaračem (sa polietilenom kao kontaktnim materijalom).
Plastična kašičica je od polipropilena. Spoljnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi staklena boca. 

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Napišite recenziju

Molimo Vas prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.